Menu

Er blijkt een verschil te zijn tussen de beleving van geluk van de mensen zonder partner en met partner. Logisch, zeker de mensen die pas een partner zijn kwijt geraakt door overlijden of scheiding zullen zich niet gelukkig voelen. Maar ook mensen die langer alleen zijn, blijken vaak op zoek naar een stukje geluk.

Er blijkt een verschil te zijn tussen de beleving van geluk van de mensen zonder partner en met partner. Logisch, zeker de mensen die pas een partner zijn kwijt geraakt door overlijden of scheiding zullen zich niet gelukkig voelen. Maar ook mensen die langer alleen zijn, blijken vaak op zoek naar een stukje geluk. Ook is er een groot verschil voor een alleenstaande als er kinderen zijn.

Bron: CBS.nl Webmagazine, vrijdag 21 december 2012 door Paul de Winden en Jacqueline van Beuningen

Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) doet regelmatig onderzoek naar het geluk van mensen. Tijd om deze cijfers eens aan een nader onderzoek te onderwerpen. Het originele artikel kunt u hier vinden.

Alleenstaanden vaker gelukkig als er kinderen zijn

In de periode 2008-2010 gaf meer dan 80 procent van de mensen die niet samenwonen met een partner aan dat ze gelukkig zijn. Van de personen die wel samenwonen met een partner is 92 procent gelukkig. Kinderen maken geen verschil in het ervaren geluk indien er een partner is. Bij alleenstaanden maakt dit echter wel uit. Alleenstaande ouders zijn vaker gelukkig (85 procent) dan alleenstaanden zonder thuiswonende kinderen (77 procent).

Uit deze cijfers blijkt dat een groot deel van de alleenstaanden zich gelukkig voelen. Dat is niet vreemd. Er wordt al jaren gesproken over de happy single. Maar dat is het omdraaien van de feiten. Het blijkt zo te zijn dat bij zowel mensen met als bij de mensen zonder partner er mensen zijn die ongelukkig zijn en er zijn mensen gelukkig zijn. Het aantal mensen dat gelukkig is die een partner hebben, blijkt echter net iets groter.

Mij valt dan meteen op dat er niet gemeten is wie er ongelukkig is. Want dan moet je meteen in actie komen. Ongelukkig voelen is nergens voor nodig. Het kan natuurlijk een tijdje niet goed met je gaan, dat hebben we allemaal. Maar als je echt twijfelt aan je geluk, niet het geluk terug krijgt dat je verdiend, kijk dan eens om je heen. Wat heb je nodig om weer gelukkig te worden en wat zijn de stappen die je moet zetten om het geluk weer te vinden.

Bronnen

StatLine, Welzijn personen; sociale verbanden en relaties StatLine, Welzijn personen; opleiding en arbeid Subjectief welzijn: welke factoren spelen een rol? (Bevolkingstrends 4e kwartaal 2011)