Menu

Toen Esther aan gaf dat ze wilde scheiden, kreeg ze de hele familie over haar heen. Daarbij werd er voorbij gegaan aan het feit dat ze al drie jaar ongelukkig is en Paul al verschillende keren heeft gevraagd om in relatietherapie te gaan. Voor mij hoeft dat niet, zei Paul, ik ben gelukkig, ik vind het wel goed zoals het gaat. En Esther maar weer proberen er het beste van te maken… Nu wil ze scheiden.

Toen Esther aan gaf dat ze wilde scheiden, kreeg ze de hele familie over haar heen. Daarbij werd er voorbij gegaan aan het feit dat ze al drie jaar ongelukkig is en Paul al verschillende keren heeft gevraagd om in relatietherapie te gaan. “Voor mij hoeft dat niet, zei Paul, ik ben gelukkig, ik vind het wel goed zoals het gaat”. En Esther maar weer proberen er het beste van te maken… Nu wil ze scheiden, heeft al informatie aangevraagd bij de mediator en opeens wil Paul dan toch in therapie. Nu hoeft het niet meer voor Esther. Is dat terecht? Ik zie twee mensen voor me die zo op het eerste gezicht prima bij elkaar passen. Ze zijn al dertig jaar samen. Is deze relatie nog te redden?

Scheiden is niet niets

Mensen roepen wel eens dat tegenwoordig iedereen maar gaat scheiden alsof het niets is en ze zich niet realiseren welke schade ze hun kinderen daarmee doen. Maar dat mensen gaan scheiden of het niets is, is niet mijn ervaring. Dat zijn in ieder geval niet de mensen die ik in mijn werk en vriendenkring ontmoet. Dat mensen op de verkeerde gronden beslissen om te scheiden is iets anders, dat zie ik maar al te vaak. Want juist de dingen waar mensen moeite mee hebben, zijn oplosbaar.

Daarbij denk ik aan ruzies, gebrek aan begrip en steun, een slechte communicatie, gebrek aan emotiemanagement, problemen met gezinsmanagement (bijvoorbeeld door geen of een slechte verdeling van taken en verantwoordelijkheden), gedragspatronen, machtsproblemen en een slechte seksuele relatie. Vrijwel al deze zaken zijn op te lossen, als het fundament goed zit. Het fundament gaat over wezenlijke zaken als: hoe is de basis van de relatie, hoe ernstig zijn de kwetsingen en hebben jullie gezamenlijke toekomstdromen. Daarnaast is het van belang om te onderzoeken of de relatie niet destructief is voor een van beiden. Wel of niet scheiden is een moeilijke beslissing die niet op te lossen is door eens even alles op een rijtje te zetten en een rationele afweging te maken. Want liefde is niet rationeel.

Wat dan wel te doen? Mijn advies: ga aan de slag. Focus op het verbeteren van je relatie, steek daar al je kracht en energie in. Binnen enkele maanden moet je verbetering merken. Na een jaar moet je relatie goed zijn. En dan ga je bij jezelf te raden: nu de relatie goed is, is hij nu goed genoeg? Dan kun je bij je diepere gevoelens komen. Gun jezelf dit jaar. Mocht je uit elkaar gaan, dan weet je dat je er alles aan gedaan hebt, dan hoef je later ook geen spijt te krijgen. Je kunt het goed afronden samen en allebei met een schone lei de toekomst in.

Wat kan de relatiecoach voor je betekenen

Bij RelatieBalans streven we ernaar je middelen in handen te geven om de scheiding in goed overleg te regelen. In het belang van de kinderen, maar ook in het belang van je eigen emotionele verwerking. En niet in de laatste plaats omdat je er nu en in de toekomst veel geld mee bespaart. Eerst maak je samen afspraken, dan pas vertel je het je kinderen, daarna schakel je een advocaat en vervolgens een rechter in. Door een goede echtscheidingsovereenkomst kunnen extra procedures voorkomen worden.

Als de fase van de scheidingsmelding goed verlopen is, de communicatie redelijk verloopt en er heldere afspraken over en met de kinderen gemaakt zijn, kan het financiële en juridische deel van de scheiding in onderling overleg door één gezamenlijke advocaat geregeld worden. Soms merken we ook dat de communicatie dan zo goed verloopt dat een scheiding helemaal geen wens meer is. Dan kunnen we snel doorpakken. Want dan kunnen we weer relatie redden en daar zetten we ons dan samen met u voor in.

Wat nu

Stap 1

Aanmeldingsformulier invullen. We nemen contact op om te kijken of het klikt.

Stap 2

Intakesessies: wat is het probleem en wat is de gewenste toekomst?

Stap 3

Diagnose, behandelplan en werkboek in onderling overleg opgesteld.

Stap 4

Het traject: enkele weken waarin je intensief bezig bent.

Stap 5

Handvaten voor de toekomst: hoe hou je het resultaat vast.