Is het belangrijk dat je op je partner lijkt of juist niet? Universiteit Leiden en Quest zijn een onderzoek gestart om antwoord te geven op deze vraag. Editie NL, een nieuwsprogramma van RTL 4 vroeg Liselotte Visser hoe zij hier tegenover staat na 35 jaar ervaring als psycholoog van Mens & Relatie.
Hoe maak jij de keuze voor een partner? Vind je het uiterlijk of het innerlijk belangrijker? Wat maakt dat jij voor het een of voor het ander kiest. Is het belangrijk dat je op je partner lijkt of juist niet? Universiteit Leiden en Quest zijn een onderzoek gestart om antwoord te geven op deze vraag. Editie NL, een nieuwsprogramma van RTL 4 vroeg Liselotte Visser hoe zij hier tegenover staat na 35 jaar ervaring als psycholoog van Mens & Relatie.
Drs. Liselotte Visser adviseert om het innerlijk zwaarder te laten wegen in de keuze voor een partner, als je gelukkig wil blijven. Op de lange termijn moet de persoonlijkheid je niet gaan storen. Wanneer je de persoonlijkheid van je partner aantrekkelijk vindt, dan zal de partner in jouw ogen ook qua uiterlijk mooier worden.
“Op het moment dat jij iemand sympathiek vindt, warm vindt, je voelt er een klik mee, zie je in een keer diepte in iemands ogen. Je ziet dat aan iemand”
Je maakt daardoor kennis met een stukje innerlijk van een mogelijk toekomstige partner. Teveel eisen op het gebied van uiterlijk heeft dus niet zoveel zin. Het is zelfs zo dat mensen die te knap zijn minder kans hebben een geschikte partner te vinden dan mensen met een gemiddelde aantrekkelijkheid. Als jij bang bent dat je in de ogen van een ander minder bent, ga je de ander minder leuk vinden. Ook blijkt uit ervaring dat mensen die teveel de nadruk op het uiterlijk leggen, moeilijker een partner vinden en sneller uit elkaar gaan.
Uit een poll van EditieNL blijkt dat veel mensen het daarmee eens zijn, 82 procent. Wij hebben zelf ook een poll op Instagram van Mens & Relatie uitgezet. Daaruit kwam ook naar voren dat het aspect innerlijk belangrijker dan uiterlijk wordt ervaren, hier was het percentage 89%. Op de vraag of je voor een tegenpool moet kiezen geeft Liselotte Visser ook een duidelijk antwoord. Een tegenpool kan prikkelen, uitdagen, voelen als een avontuur. Dat is spannend, maar het is belangrijk dat de ander niet te ver van je afstaat qua waarden. Ze geeft daarbij het volgende voorbeeld: "Denk aan een slager of jager die een relatie krijgt met een veganist. Dat gaat waarschijnlijk niet werken. Maar discussiëren om minder zware onderwerpen kan prima en maakt de relatie levendig."
Wil je het artikel lezen? Klik dan hier
Het onderzoek van Universiteit Leiden en Quest zal uitwijzen wat de cijfers zeggen over deze vraag. Het onderzoek wordt als volgt vormgegeven. Er worden kandidaten gezocht die mee willen werken aan het onderzoek. De kandidaten worden een aantal korte, persoonlijke vragen gesteld. Wanneer duizend mensen staan ingeschreven worden ze op willekeurige volgorde verdeeld in twee groepen. De ene groep wordt gematcht op uiterlijke voorkeuren, de andere groep op innerlijke voorkeuren. De kandidaten krijgen allen via de mail een foto van hun match plus de contactgegevens. Daarbij zullen de matches, zelfstandig met elkaar moeten gaan afspreken. Daarna kan er gekeken worden in welke groep de meest succesvolle gematchte kandidaten zijn ontstaan. Daaropvolgend kan er geconcludeerd worden of het innerlijk of uiterlijk de voorkeur heeft. Ook moet uit het onderzoek blijken of gelijkenis in het innerlijk of uiterlijk ertoe doet wanneer er wordt gesproken van aantrekkingskracht.
De vraag of het innerlijk of uiterlijk belangrijker is blijft voorlopig nog subjectief, echter wijst de ervaring van de psychologe van Mens & Relatie uit dat je je beter kan richten op het innerlijk dan op het uiterlijk. Dus doe daar je voordeel mee en probeer bij de eerst volgende ontmoeting de focus te leggen op het innerlijk, in plaats van het uiterlijk. Je zult zien dat iemand bij de focus op de positieve aspecten van het innerlijk, vanzelf een stukje aantrekkelijker wordt.
Wil je de uitzending van EditieNL bekijken? Klik dan hier